Op donderdagmorgen vertrekken we vroeg richting Genk! Op dit prachtige circuit, ook wel “Home of Champions” genoemd, gaan beide mannen hun eerste internationale wedstrijd rijden tijdens de kick-off van de BNL Karting Series 2022. Uit allerlei Europese landen komen de beste rijders naar Genk om te strijden om de beker. Max Verstappen, Jenson Button, Nick de Vries hebben allemaal op Genk gekart!

Donderdag en vrijdag zijn trainingsdagen. Vanaf de tribune, heerlijk in de zon, krijgen de jongens de baan steeds meer onder controle. Ties met de hulp van Harry en Yort met hulp van Peter. Steeds zoeken ze naar nieuwe afstellingen en andere bandenspanning om net wat sneller te zijn dan je concurrent. Zaterdag begint het echte werk.

Kart 246 van Ties van Wijk

Kwalificatie Ties

De kwalificatie van Ties wordt gereden in 2 groepen. Ties loot groep 2 en in de eerste kwalificatieronde wordt Ties 10de van zijn groep. Na diverse heats te hebben gereden, wordt aan het einde van de dag duidelijk dat hij rechtstreeks door mag naar de prefinale en de finale op zondag. Wat een prestatie! Voor de eerste keer in een internationaal veld met zoveel goede rijders, die al jaren dag in dag uit op de kartbaan staan. Ook wordt hij nog eens geplaatst als 14de beste rijder!

Conclusie: 7de startrij, 14de startpositie (en dus ook 22 rijders achter je). Het weekend kan niet meer stuk.

Kwalificatie Yort

Ook de kwalificatie van Yort wordt in 2 groepen gereden. Yort loot een groep met behoorlijk wat snelle rijders. Rijders die inmiddels internationale bekendheid hebben en onder andere ook meegereden hebben in het wereldkampioenschap in Bahrein in najaar 2021. Yort wordt net als Ties (het blijven broers) 10de in de eerste kwalificatie in zijn groep.

Na diverse kwalificatie ronden, komt ook voor Yort het verlossende nieuws dat hij rechtstreeks door mag naar de pre finale en finale op zondag. Dan hoor je dus gewoon bij de 36 beste rijders! Wel lopen de tijden van Yort iets terug, maar ja, dat is ook niet zo gek als je als beginneling tussen ervaren rijders rijdt.

Conclusie: een 20ste startpositie op rij 10 in de pre finale.

Kart 313 van Yort van Wijk

Voor beide mannen is het een lange dag geweest. Om 8:00 uur gestart met de eerste warming-up en uiteindelijk om 18:00 uur klaar. Na het opruimen van de tent en het klaarzetten van de kart voor de volgende dag, gaan ze om 20:00 uur richting het hotel.

Yort en Ties van Wijk tijdens de BNL Kick-Off 2022

RACEDAG ZONDAG

De wekker gaat ook vandaag weer heel vroeg. Het Van der Valk hotel in Stein werkt gelukkig mee en ruim voor de start van het ontbijt mogen we al gebruik maken van het buffet. Om 7:00 uur uur rijden we richting de baan in Genk.

We starten de dag met een warming up, die bij beiden niet heel soepel verloopt en een slechte generale is. Dus we zetten onze schouders eronder.

Ties rijdt als eerste de pre finale. Het is waanzinnig om te zien hoe 36 rijders met veel geweld door de eerste bocht gaan. Er gebeurt ook altijd wat, maar Ties weet de crashes te ontwijken en rijdt heel mooi mee met de rijders vooraan in het veld. Hij kan zijn positie goed behouden en eindigt de pre finale als 11de.

Erwin en Ties van Wijk

Yort moet direct na Ties rijden. Met de adrenaline nog in ons lijf, moedigen we Yort aan. Al snel wordt duidelijk dat Yort de snelle mannen niet kan volgen. Plekje voor plekje moet hij opgeven om steeds verder naar achteren te rijden. Hoewel hij strijdt als een beest, zit het er niet in. Voor ons als kijkers is het duidelijk, er moet iets mis zijn met de kart. Uiteindelijk komt Yort als één van de laatsten over de finish: het frame onder de motor is volledig doorgescheurd.

Aangezien het in dit spectaculaire veld slechts om tienden van een seconde gaan, kun je je voorstellen dat je met een gebroken frame achteraan rijdt. Jammer en een teleurstelling voor Yort. De tijd tussen de pre finale en de finale moet goed benut worden: op naar de werkplaats waar het frame gelast kan worden.

Circuit van Genk

Finale Ties

Met hooggespannen verwachtingen en de laatste aanwijzingen van Erwin mag Ties dan eindelijk aan de finale beginnen. Met een prima start pakt Ties gelijk een paar plaatsten, maar waar hij in de pre finale nog een crash kon ontwijken, zit hij er nu middenin. Dat kost hem gelijk een heleboel plaatsen. Ook krijgt Ties last van stress en malen de laatste aanwijzingen door zijn hoofd. In plaats van te genieten, denkt hij teveel na en het leidt tot een 27ste plaats in het eindklassement.

Ties is teleurgesteld, tot één van de andere monteurs Tim, Ties komt feliciteren met zijn ongelooflijk goede prestatie. Hij heeft de finale gehaald in een mooi Europees veld en in zijn eerste wedstrijd in de 2-takt, wat toch echt wat anders is dan 4-takt. Het duurde even voor we ons dat realiseerden, maar inderdaad Ties, je hebt het klasse gedaan!

Finale Yort

En dan is de beurt aan Yort. We hebben geen hoge verwachtingen, want met een gelast frame weet je gewoon dat je niet mee zal kunnen strijden om een plek bij de top 10. Dat blijkt ook zo te zijn. Hij strijdt voor wat hij waard is, maar meer dan de 31ste plek is niet haalbaar. Het is langs de baan gewoon moeilijk om naar te kijken, wetende dat Yort alles geeft en alleen maar moeizamer vooruitkomt.

De frames zijn op dit moment niet te leveren, maar met hulp van een andere leverancier, Tim en zijn schoonvader, rijdt Yort volgende week het NK van Berghem op een nieuw frame in de kleuren van het team.

Het is een prachtig eerste internationaal weekend, waar we met een super gevoel op terugkijken.

AGENDA BNL Karting Series 2022

19 maart – 20 maart
BNL Grand Kick-off 2022, Karting Genk

15 april – 17 april
BNL Round 1 2022, Karting Genk

1 juli – 3 juli
BNL Round 2 2022, Karting Mariembourg

30 september – 2 oktober
BNL Round 3 2022, Karting Genk