Over ons

Eind 2018 startte Ties met een indoor kartcursus bij de Kartfabrique in Utrecht. Nog te klein voor de snellere karts, was als snel duidelijk dat Ties meer wilde. Hij ging zelf op onderzoek uit en ontdekte dat hij via de Dutch Karting School zijn licentie kon halen. Dus eind 2019 startte Ties met zijn opleiding op de buitenbaan, welke hij afrondde met een KNAF-licentie op zak. Toen kwam de grote vraag, wat gaan we nu doen?

Na een aantal testdagen in de ID-Engines Junior (4-takt) voor Ties, werd Yort uitgenodigd voor een testdag in de Shifter Klasse in Lelystad. Yort was niet meer uit de kart te krijgen en heeft oneindig veel rondjes in de regen gereden die dag. Uiteindelijk zijn we in het voorjaar van 2020 aangesloten bij de Kartacademy. Vanaf dat moment zijn beide jongens bevangen door het kartvirus. Het bracht ze in de strenge coronatijd veel afleiding, want buiten sporten werd gelukkig lang toegestaan. Na een aantal clubwedstrijden reden beiden mannen op 25 augustus 2020 hun eerste NK 4-takt onder de tent van de Kartacademy. Op 1 januari 2021 start het seizoen bij een nieuw team. Yort en Ties gaan over naar het Swarttec Motorsportteam met Cas Swart aan het roer. Een mooi jaar wordt afgesloten met een vierde plaats in het Nederlands Kampioenschap voor Ties en een tweede plaats in het kampioenschap voor Yort. Dan volgt een belangrijke stap in hun carrière. Ze stappen over naar de 2-takt ROTAX junior en seniorenklasse.

Met kombi kart uit Schijndel worden begin 2022 de eerste wedstrijden in de Rotaxklasse gereden, een fantastisch familieteam waar de jongens zich zeer thuis hebben gevoeld. Onder leiding van Willem-Jan de Loos worden de eerste beginselen van het 2-takt karten aangeleerd in de favoriete Tony-kart. In de zomer van 2022 wordt de overstap gemaakt naar het prestigieuze raceteam van JJ-racing. Onder leiding van Jeffrey Groothuis ontplooien de mannen hun talenten verder. Dat blijft niet onopgemerkt want Yort pakt met dit team als eerste een tweede podium tijdens een NK-wedstrijd op Berghem. Het is vooral een jaar om ervaring op te doen in de 2-takt klasse. Een competitie waarin zowel Yort als Ties het veelal op moeten nemen tegen jongens en meiden die veel meer ervaring hebben en soms als zes jarige al in een kart reden. In 2023 opent Ties gelijk sterk met een eerste plek in een wedstrijd van het Belgisch-kampioenschap. Op Genk neemt hij zijn eerste beker in de ROTAX in ontvangst. Dat smaakt naar meer. In de zomer van 2023 is de overstap gemaakt, naar het Bouvin racingteam. Een team wat onder leiding van Max Timmermans professionaliteit weet te combineren met goed materiaal en daarnaast een familiaire sfeer. Voor beide jongens noodzakelijk om tot ontplooiing te komen. Dit resulteerde in nog een aantal mooie podiumplaatsen met als mooiste resultaat voor Ties een ticket naar de Grand Finals in Bahrein december 2024 (officieuze ROTAX Wereldkampioenschap) en een derde plaats in het algemeen klassement van het Belgisch kampioenschap.

Wij hebben heel veel passie voor deze sport, omdat het keihard gaat. Niet alleen in snelheid maar ook in wat er plotseling kan gebeuren. De keuzes die je in een split second moet maken en de adrenaline kick die je daarvan krijgt. Je gaat tenslotte met honderdtwintig kilometer per uur over een recht stuk terwijl je met je stoeltje een paar centimeter boven de grond zit. Ook een mooie inhaal actie geeft een grote kick. Het karten is niet zo simpel, het is niet een kart kopen, op de baan zetten en gaan. Er zijn zoveel aspecten waar je aan moet werken voor je een kart hebt die goed aan voelt. Een paar honderdste in bandendruk kunnen het verschil maken waardoor je wel dat ene rondje in de kwalificatie een pole tijd neerzet. Een tand verschil in je tandwiel voor, maakt dat je net wat meer tractie hebt om een inhaalactie te plaatsen en ook goed af te maken. Doe je dat niet, word je net zo snel weer voorbijgereden door de ander. Er zijn zoveel mogelijkheden wat betreft de afstellingen, waardoor de samenwerking met je monteur ook echt heel belangrijk is. Maar als alles klopt dan geeft dat zo’n goed gevoel. Niet alleen, omdat je dan veel sneller gaat, maar ook omdat de kart dan precies doet wat je wil en dat is zo fijn. Als de bocht op je af komt en je weet niet hoe de kart gaat reageren, dan is dat geen prettig gevoel en dan ga je ook niet hard. Hoewel je het zelf op de baan moet laten zien, dat je kunt rijden, is het niet perse een solo sport. Je bent namelijk niet de enige die een keuze maakt. Je hebt teamgenoten waarmee samen traint en je bespreekt de data met elkaar bijvoorbeeld waar je moet remmen en waar je gas moet geven. Ook op de baan kun je elkaar helpen en voordeel hebben door samen te rijden, maar het laatste rondje rij je voor jezelf. Er is uiteindelijk maar een podiumplaats die telt en dat is het hoogste podium. Al deze aspecten bij elkaar maken het tot zo’n mooie sport.

Trotse sponsors

Tandheelkundig Centrum Parijsch in Leerdam
Buro Kriebels
Tandheelkundig Centrum Broekgraaf in Leerdam

Wil je jong talent sponsoren of Van Wijk Racing Fan worden? Kijk hier voor de mogelijkheden. Wij zijn je ontzettend dankbaar!

Schrijf je in!

Wil je op de hoogte blijven van onze prestaties? Schrijf je hieronder in voor onze race updates!

© 2021 - 2024 Van Wijk Racing - Alle rechten voorbehouden

Website door Buro Kriebels